MacMarketi syPhone BlackNote

Gönderen Konu: Hükümetin F Klavye Hamlesi  (Okunma sayısı 3221 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsmail Pazarbaşı

• Üye
  • *
Ynt: Hükümetin F Klavye Hamlesi
« Yanıtla #30 : 10 Mart 2010, 12:40 »

Turkiye'de MSN Turkcesi oldukca yaygin. Sanki marifet sacma sapan harf yigini uretmek; noktalama yok, buyuk kucuk harf yok, 'r' harfleri yutluyor, 'w' kullanan mi ararsin... Cocuklara F yada Q klavye kullanimindan once duzgun Turkce yazmayi ve okumayi ogretsinler. Bu da ancak egitimli ogretmenlerle olur. Adam duzgun yazamiyor zaten, F yada Q ne farkeder?

Kim ne istiyorsa onunla yazsin. Ben Amerikan Q klavye kullanarak buyudum. Her yerde de onu kullandim. Turkce'de Q, W ve X yok. Dolayisiyla bu harflarin gorunur bir yerlerde olmasinin da bir anlami yok. Onlar yerine Turkce harflerin gelmesi elbette daha faydali olur. Hic F klavye kullanmadigim icin neye benzedigini bilmiyorum, acikcasi merak ta etmiyorum, cunku gunluk hayatta kullanabilecegi m birsey degil.
MacPro 2 x 2.6GHz Dual-Xeon 3GB RAM 1.6TB HDD 10.5 ENU/NO - sonunda 8800GT'sine kavustu! Bedavaya sahip oldugu 2 adet te 19" CRT monitorle idare ediyor.

HAI
CAN HAS STDIO?
KTHXBYE

Yalçın Eren

• Welcome back comrades, it's been far too long.
    • web sitem
  • Üye
  • *
« Yanıtla #31 : 10 Mart 2010, 12:52 »

Kim ne istiyorsa onunla yazsın. Eyvallah, yazsın ama ben F ile yazmak istiyorum. Cep telefonumdaki sanal klavyenin bile F olmasını istiyorum. Ama bana her seferinde Q'yu yaslıyorlar. Suçlamıyorum, zira F klavyenin ne olduğunu bile bilmiyor adamlar. Devlet bunu standarda bağlayıp, dayatmazsa asla da bilmeyecekler, bilselerde umursamayacakla r, ekstra masrafa girmeyecekler.

Buğra Henden

• "Together we stand, divided we fall."
    • hendinarts
  • Yönetici
  • Üye
  • *
« Yanıtla #32 : 10 Mart 2010, 12:55 »

Acikcasi iPhone'da F klavye ariyorum ben.
MacBook 2.0Ghz Alu-Unibody - MightyMouse - Wireless Keyboard - iPhone 3G 16 GB - ipod 30 gb + universal dock - shuffle (red)   - Kural-8 - Kural-10 - Resim Ekleme

m3rih

• Üye
  • *
« Yanıtla #33 : 10 Mart 2010, 12:59 »

Alıntı yapılan: İsmail Pazarbaşı [/quote
Cocuklara F yada Q klavye kullanimindan once duzgun Turkce yazmayi ve okumayi ogretsinler. Bu da ancak egitimli ogretmenlerle olur.

Bir ogretmen adayi olarak bu gorusunuze katilmiyorum. Egitim aileden baslar. Eger aile gerekli egitimi veremeyip okula gonderirse sonuclari katlanilmaz oluyor maalesef. Bu sene stajer olarak hem ilkogretime hem de orta ogretimde ders veriyorum. Sunu belirtebilirim ki gelecegimiz gercekten cok kotu. Allah sonumuzu hayir etsin.
« Son Düzenleme: 10 Mart 2010, 13:01 Gönderen: m3rih »
- Apple MacBook Pro
- 2.66GHz Intel Core 2 Duo (3MB L2 cache) 1066MHz
- 4GB 1066mhz DDR3
- 320GB 5400rpm Serial ATA
- Mac OSX 10.6.4

Barış Şahin

• sıkıldım bıraktım
  • Üye
  • *
« Yanıtla #34 : 10 Mart 2010, 13:02 »

iyide peki F klavye kullanana Türkiyede bir ayrıcalıkmı tanınacak ekstradan bir maaş falanmı bağlanacak. tartışılması bile bu olayın bence lüzumsuzdanda öte birşey.Kim ne kulanırsa kullansın kardeşim kimin hangisi kolayına gelirse onu kullanıvesin.He r derdimiz bittide bumu kaldı Allahaşkına

Esas ulusal değerlerimize sahip çıkmamak için bu kadar çırpınmak niye?

Ben Q kullanana mükafat mı var diye sorarken, F kullanmamızın ulusal değerlerimize, dilimize sahip çıkmak gibi bir amacı olduğunu belirtiyorum ama Q klavye kullanmanın bir getirisi olmadığından bahsediyorum.
Aslında açıklama yapmama bile gerek yok, anlamak isteyen çok rahat anlar.

Ayrıca "her derdimiz"den kastımız nedir? örnek ekonomi mi?
F klavye konusu ile ne alaka. Hükümet de desin:
"Dünya da Aids ile ilgisi kesin tedavi bulunmadan, ekonomiyi düzeltsek ne olur düzeltmesek ne olur"...

Saçmalak istedikten sonra bahane çok...

Acikcasi iPhone'da F klavye ariyorum ben.

Kesinlikle katılıyorum,  zor birşey de olmasa gerek..
iş = MacPro Quad-Core 2.0
ev = MacBook Pro 2.26

Zen

• Üye
  • *
« Yanıtla #35 : 10 Mart 2010, 14:19 »

F Klavye'nin kullanımı için geç bile kalındı çok önceleri uygulanması gereken bir karar bu aslında gerçi sorun birazda bizim devlet yapısındaki boşvermişlikten kaynaklanıyor. İlgili mevzuata göre ithal edilen "daktiloların" F klavye olma mecburiyeti var ama bu kanun çıktığında bilgisayar diye bir nesne olmadığı için mevzuat bu şekilde bırakılmış ve bir dahada güncellenmemiş. Oysa bütün yapılması gereken ilgili kanunda küçük bir düzeltme ve bunun için yıllarca beklemiş olmak acı birşey. Bende yıllarca Q klavye kullandım ama F klavyeden aldığım rahatlığı yaşamadığımı söyleyebilirim. Bana kalsa Q klavye'yi toptan kaldırırım ve F klavyeyi mecburi tutarım.
MacPro 2x2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon
4 Gb 800 MHz DDR2 FB-DIMM Ram
20" Cinema Display

İsmail Pazarbaşı

• Üye
  • *
« Yanıtla #36 : 10 Mart 2010, 14:23 »

Bir ogretmen adayi olarak bu gorusunuze katilmiyorum. Egitim aileden baslar. Eger aile gerekli egitimi veremeyip okula gonderirse sonuclari katlanilmaz oluyor maalesef. Bu sene stajer olarak hem ilkogretime hem de orta ogretimde ders veriyorum. Sunu belirtebilirim ki gelecegimiz gercekten cok kotu. Allah sonumuzu hayir etsin.

Egitim aileden baslar, okulda devam eder. Eger herseyi aile yapiyor olsaydi, magaralarda yasamaya devam mi edecektik? Ozaman ogretmenlere ihtiyac yok yani... Ogretmen ayni zamanda egitecek. Aile egitimsizse, evlatlari egitimsiz olmayacak - sizler yetistireceksin iz. Belki ana-baba okuma yazma bile bilmiyor, yada konusma ozurlu, yada agir bir aksaganlari var. Ben duzgun Turkce kullanmaktan bahsediyorum, sinifta gegirmekten, kufur etmekten degil. Ogretmenin kendisi MSN Turkcesi kullaniyorsa, onun yetistirecegi ogrenciden de ancak o kadar hayir gelir.
MacPro 2 x 2.6GHz Dual-Xeon 3GB RAM 1.6TB HDD 10.5 ENU/NO - sonunda 8800GT'sine kavustu! Bedavaya sahip oldugu 2 adet te 19" CRT monitorle idare ediyor.

HAI
CAN HAS STDIO?
KTHXBYE

Ercan Eras

• Bayramınızın Şeker Tadında Geçmesini Diliyorum...
  • Genel Moderatör
  • Üye
  • *
« Yanıtla #37 : 10 Mart 2010, 15:37 »

Alıntı
İlgili mevzuata göre ithal edilen "daktiloların" F klavye olma mecburiyeti var ama bu kanun çıktığında bilgisayar diye bir nesne olmadığı için mevzuat bu şekilde bırakılmış ve bir dahada güncellenmemiş.

1978-79 düzenlemesiyle bilgisayarlar da F Klavye zorunlu standardına dahil edildi.

Ama PC tüccarları, üretici firmalara kabul ettiremedikleri ya da üretimin kendilerine getireceği extra maliyetten kaçmak için gümrüktekilerin cebine tıkılan üç beş kuruşla yırttılar... Bugün, yeni nesil kalkıp ne olduğunu bilmeden, alışkanlıkların a ve bu ucubik klavyenin her yanı sarmış olmasına güvenerek “Q Türkçe“ diye gözü kapalı savunuyor...

Bilmiyorlar ki Türkçe karakterler olsa da klavye hala ingilizce... Evet İngilizce. Zira “Türkçe“ dedikleri Q klavyede, orijinal İngilizce harf yerleşimi olduğu gibi korunuyor, sadece bazı noktalama işaretlerine denk gelen yerlere Türkçeye özgü karakterler gelişigüzel serpiştirilmiş durumda...

Şimdi bir karar alınarak, temeli 1955'lerde atılıp 1979'da bilgisayarları da kapsayan düzenlemeyle “Zorunlu Standart” olan  F Klavye şartı bilgisayar ithalatında ve gümrük mevzuatında uygulanmaya başlasa;

Senelerdir elin üreticileri ve kendi açıkgöz tüccarları tarafından kendilerine Q klavye dayatıldığının farkına varamamış bu nesil, kalkıp “bu bir dayatmadır“ diye karşı çıkar “haklar, özgürlükler“ diye nara atmaya başlar.

Kendilerine bunu söylersiniz inanmazlar.

Oysa emin olmak için yapılması gereken çok basittir;
Bir bilgisayar mağazasına gidip F klavyeli PC desktop/laptop istemek... Ancak bunu yaparlarsa, böyle bir üretimin olmadığını, klavyedeki tuşların sökülüp yerlerinin değiştirilerek kendilerine verildiğini gördüklerinde aslında kimin neyi, nasıl dayattığını farkedebilecekl er.

Çünkü “Benim dilim Türkçe. Benim ülkemde Q klavye opsiyonel olarak sunulmalı; benim dilime uygun olan F klavye değil” diyecek bilgi ve bilince sahip değildirler.

Çok geç olmadan “F Klavye“ standardı / şartı / zorunluluğu
(artık her ne ise) kesin ve net bir şekilde yürürlüğe girmeli ve titizlikle uygulamaya konmalıdır.

Zira, üzerine Windows kurulabilir hale geldiğinden beri ülkemizdeki PC kullanıcılarını n işletim sistemi korkularını üzerinden attı ilgi odağı olmaya başladı... Macintosh'a terfi etmeye başlayan bu kullanıcıların ucubik klavye talepleri, F klavye olarak üretilen / gelen yegane bilgisayar kalemizi de düşürmek üzere...

Bknz: Unibody MacBook ve MacBook Pro'larda Q klavye standartlaşmaya başladı... Hatta Q klavyeli modeller stoklarda mevcutken, F klavye için beklemek durumunda kalınabiliyor.. .
« Son Düzenleme: 10 Mart 2010, 17:27 Gönderen: Ercan Eras »
PowerMac G5 Quad 2.5
23" Apple Cinema HD
MacOS X 10.5.8

ugurcuk

• öğün, çalış, güven!
  • Üye
  • *
« Yanıtla #38 : 10 Mart 2010, 17:44 »

Turkiye'de MSN Turkcesi oldukca yaygin. Sanki marifet sacma sapan harf yigini uretmek; noktalama yok, buyuk kucuk harf yok, 'r' harfleri yutluyor, 'w' kullanan mi ararsin... Cocuklara F yada Q klavye kullanimindan once duzgun Turkce yazmayi ve okumayi ogretsinler. Bu da ancak egitimli ogretmenlerle olur. Adam duzgun yazamiyor zaten, F yada Q ne farkeder?

Kim ne istiyorsa onunla yazsin. Ben Amerikan Q klavye kullanarak buyudum. Her yerde de onu kullandim. Turkce'de Q, W ve X yok. Dolayisiyla bu harflarin gorunur bir yerlerde olmasinin da bir anlami yok. Onlar yerine Turkce harflerin gelmesi elbette daha faydali olur. Hic F klavye kullanmadigim icin neye benzedigini bilmiyorum, acikcasi merak ta etmiyorum, cunku gunluk hayatta kullanabilecegi m birsey degil.

Egitim aileden baslar, okulda devam eder. Eger herseyi aile yapiyor olsaydi, magaralarda yasamaya devam mi edecektik? Ozaman ogretmenlere ihtiyac yok yani... Ogretmen ayni zamanda egitecek. Aile egitimsizse, evlatlari egitimsiz olmayacak - sizler yetistireceksin iz. Belki ana-baba okuma yazma bile bilmiyor, yada konusma ozurlu, yada agir bir aksaganlari var. Ben duzgun Turkce kullanmaktan bahsediyorum, sinifta gegirmekten, kufur etmekten degil. Ogretmenin kendisi MSN Turkcesi kullaniyorsa, onun yetistirecegi ogrenciden de ancak o kadar hayir gelir.

Aynı görüşlerdeyim. Eğer eğitimi aile verecekse öğretmenler neden bu iş alanından para kazanıyor, neden varlar?

Ayrıca kimsenin F klavyeye karşı bir durumu da yok. Bu kadar ciddi bir tavır alınıp öncelikler Mac sistemlerinin kutusundan Türkçe dil desteği çıkması konusunda bir girişimde bulunulmamakta.

Bakıyorumda Q klavyeyi dayatma olarak görenler, aldıkları bir arabanın ücertini, yurt dışında aynı arabanın Türkiye'deki fiyatının yarısına satıldığını, kendilerine Türkiyede bir araba aldıklarında ayrıca o arabanın asıl fiyatını bir de vergi yollarıyla devlete ödemeyi bir dayatma olarak görmemekteler. Kaldı ki bu üretilen araçların çoğunun fabrikası ülkemizde olmasına rağmen gümrükten dışarıya çıkartılıp aynı saat içerisinde tekrar ülkemize girip ithal mal vergisi vermede ağızlarını kıpırdatmıyorla r.

Kaldıki istenildiği kadar zorunluluk, dayatma, kurallar getirilsin firmalar herzamanki gibi yine bir yol bulup sıyrılacaklardı r. Daha henüz Türkçe dil desteği vermeyen bu kadar revaçta olan ürünler varken.
Computer components are considered Demonic Masonic.

m3rih

• Üye
  • *
« Yanıtla #39 : 10 Mart 2010, 18:07 »

Goruslerinize saygi duyuyorum. Ancak her seyi ogretmenlerden beklemek ne kadar dogru orasi tartisilir tabi. Eger bil ulkede butun her sey okullardan bekleniyorsa burada tezat vardir. Egitim sadece okulda olmaz. Sosyal cevrede onemlidir. Kitle iletisim araclari cok onemlidir. Eger televizyonlarda behlul bither varsa okulda da o olacaktir. Eger televizyonlarda polat-memati varsa okulda da o olacaktir. Eger tvde "oha cus oldum yani' deniyorsa sinifta da bunu duymaktan normal ne var. Ben su ana kadar tvde duzgun Turkce konusan birine rastlamadim. Burada agizlardan bahsetmiyorum. Tabiki yoresel konusmalar olacaktir. Ancak tvlerde, gazetelerde,radyolarda,internet ortaminda duzgun Turkce kullanilmiyorsa hep anlatim bozukluklari yapiliyorsa burada sadece okul ve ogretmenleri suclamak bana abes geliyor. Egitim sistemini sorgulayabilirs iniz. O zaman ben de sizinle ayni fikirde olabilirim ancak direk olarak ogretmenler deyince bunu kabul etmem mumkun olamaz. Mesela tvlerde rahatim yerine relax denirse, aciklama yerine declare etmek denirse, hakikaten yerine hakkaten denirse, Cem Yilmazin filmlerinde ana avrat kufur edilirse, sacma sapan programlarda ana avrat kufur edilirse, gazetelerde sanki ornek gosterir gibi 3. sayfa haberleri yapilirsa, radyolarda ne idigu belirsiz bir dil kullanilirsa, yollarda gezerken Turkce harflerden olusan dukkan yada magaza isimleri yerine Ingilizce harflerden olusan isimler kullanilirsa vb. duzgun Turkce kullanimini sadece okul ve ogretmenlere atmak ne kadar dogru siz dusunun. Eger hala ayni fikirdeyseniz diyecegim baska bir sey yok. Sadece Haklisiniz derim.

Saygilar.
« Son Düzenleme: 10 Mart 2010, 18:11 Gönderen: m3rih »
- Apple MacBook Pro
- 2.66GHz Intel Core 2 Duo (3MB L2 cache) 1066MHz
- 4GB 1066mhz DDR3
- 320GB 5400rpm Serial ATA
- Mac OSX 10.6.4

Ercan Eras

• Bayramınızın Şeker Tadında Geçmesini Diliyorum...
  • Genel Moderatör
  • Üye
  • *
« Yanıtla #40 : 10 Mart 2010, 19:32 »

Eğer eğitimi aile verecekse öğretmenler neden bu iş alanından para kazanıyor, neden varlar?

Eğitim ile öğretim arasındaki farkı bilmek gerek.
Türkçe öğretimle; o Türkçenin nasıl kullanılacağı eğitimle alakalıdır.

Alıntı
Ayrıca kimsenin F klavyeye karşı bir durumu da yok.

Türkiye'de, Türkçe sözkonusuyken, “kimsenin F Klavyeye karşı bir tutumu da yok” cümlesi bile olayın vehametinin bir göstergesi.

Alıntı
Bu kadar ciddi bir tavır alınıp öncelikler Mac sistemlerinin kutusundan Türkçe dil desteği çıkması konusunda bir girişimde bulunulmamakta.

Daha klasik sistem (MacOS 9 ve öncesi) zamanlarında bile Macintosh paketlerinde, İngilizce sistem yanında Türkçe sistem de mevcuttu. Dileyen İngilizce sistemi dileyen Türkçe sistemi kuruyordu. Ancak MacOS X'le multilingual, (çok dilli yani istenilen dille kullanılabilen) sistem altyapısı oluşturulduğund an, Türkçe'nin  değiştirilmiş Roman dillleri özelliğinde olması nedeniyle --tabii ki biraz da ülkedeki temsilci ve yetkililerin pasifliğinden-- native olarak gelmesi gecikti.. Ancak en son Türkçe yerelleştirme paketinin Bilkom değil direkt Apple tarafından hazırlanmış olması, bir sonraki ve/veya yakın bir sistem sürümünde Türkçe'nin de native diller arasında yeralacağının habercisi..

Alıntı
Bakıyorumda Q klavyeyi dayatma olarak görenler, aldıkları bir arabanın ücertini, yurt dışında aynı arabanın Türkiye'deki fiyatının yarısına satıldığını, kendilerine Türkiyede bir araba aldıklarında ayrıca o arabanın asıl fiyatını bir de vergi yollarıyla devlete ödemeyi bir dayatma olarak görmemekteler.

Bunu nasıl bir mantıkla bu konuyla ilişkilendirebi ldiğinizi, Macintosh'larla nasıl bir bağlantısı olduğunu ve bu başlık altında ne gibi bir amacı olduğunu anlayabilmiş değilim.
PowerMac G5 Quad 2.5
23" Apple Cinema HD
MacOS X 10.5.8

yuzepages

• Ashes to ashes, funk to funky.
  • Üye
  • *
« Yanıtla #41 : 10 Mart 2010, 20:40 »

F kullanmadim, hakkinda olumlu ya da olumsuz bir elestiri yapamam su an fakat cogu kisi gibi ben de cocuklugumdan beri Q Turkce klavye kullandim. Mac'e gectigimde yine Q Turkce ile devam ettim bir kac ay, baktim gercekten rahatsiz olmaya basladim yazarken, o yuzden daha rahat olan Q International'a gectim. Gercekten daha rahat Q Turkce'ye gore ama -is geregi vb. kullanim icin- oncelikle -saniyorum- F, sonra da Q Turkce daha rahat ve uygun olacaktir Q International yerine. Q Turkce'de Turkce karakterlerin pozisyonu o kadar kotu ki gercekten, yazmak zulum haline geliyor. Bu saatten sonra gerci ne F'e ne de Q Turkce'ye gecerim bir daha. Q International'a o kadar alistim ki yani ne elimi agritiyor, ne de yavas yaziyorum. Normalin baya uzerinde yazma hizim ama F'te daha hizli yazarsin F'e gec diyorsaniz, onu arzuhalci dusunsun ben degil.
24'' iMac
                       iPod Touch G2 & iPod Nano  G4
                    Apple Wireless English Q Keyboard
                        Apple Wireless Magic Mouse
                                Apple Universal Dock

SY

• bugün günlerden tasarım®
    • selcukyilmaz.com
  • Yönetici
  • Üye
  • *
« Yanıtla #42 : 10 Mart 2010, 22:03 »

Klavyeye bakmadan yazmak için günde yarım saat çalışmayla en fazla 2 hafta alacağını biliyor musunuz?

Bunu eşimde denedim, liselerde okutulan daktilografi kitabıyla 2 haftada klavyeye hiç bakmadan yazabiliyordu.. .

Böyle güzel bir klavyedir F...
SY | syPhone | syticker | BlackNote

MacBook Pro 13" | iPad 32GB | iPhone 3G 8GB

YEKT

• Bilkom'a kafam ******* Hani kuşlar ağaçlar.......
  • Üye
  • *
« Yanıtla #43 : 10 Mart 2010, 23:27 »

Şu andan itibaren F Klavyeye geçtim hadi hayırlısı gazamız mubarek olsun :) . Deniyim dedim farklılık iyidir.
iMac 24' 2.8ghz 2gb ram, iPod Nano 8 gb krom,iPod nano 2gb, Mac Mini, İphone 2g ve 3g ve 4 yakında karışma bende :), iPad 32gb Wifi  (3g almayın aldırmayın iPhonesi olan insana )

yuzepages

• Ashes to ashes, funk to funky.
  • Üye
  • *
« Yanıtla #44 : 10 Mart 2010, 23:32 »

Klavyeye bakmadan yazmak için günde yarım saat çalışmayla en fazla 2 hafta alacağını biliyor musunuz?

Bunu eşimde denedim, liselerde okutulan daktilografi kitabıyla 2 haftada klavyeye hiç bakmadan yazabiliyordu.. .

Böyle güzel bir klavyedir F...

Iste alisma meselesi, ben de Q'da kendimi bildim bileli bakmadan yaziyorum her seyine alistim yani, simdi benim F kullanmam luks geliyor bana cunku gerek duymuyorum. Ha kanitlanmistir belki F'in rahatligi vb. ama zaten Q'da rahatim. Ayrica bir sey daha merak ediyorum. 55'te hazirlandiysa F klavye, o zamanda F klavyeyi yaratmak icin incelenen kelimelerin cogu kullaniliyor mu gunumuzde? Ya da gercekten bilimsel olarak tekrar incelense butun Turkce kelimeler arasinda yeni bir dizilim olsa, siz kullanir misiniz o yeni klavyeyi?
24'' iMac
                       iPod Touch G2 & iPod Nano  G4
                    Apple Wireless English Q Keyboard
                        Apple Wireless Magic Mouse
                                Apple Universal Dock