İlgili mevzuata göre ithal edilen "daktiloların" F klavye olma mecburiyeti var ama bu kanun çıktığında bilgisayar diye bir nesne olmadığı için mevzuat bu şekilde bırakılmış ve bir dahada güncellenmemiş.
1978-79 düzenlemesiyle bilgisayarlar da F Klavye zorunlu standardına dahil edildi.
Ama PC tüccarları, üretici firmalara kabul ettiremedikleri ya da üretimin kendilerine getireceği extra maliyetten kaçmak için gümrüktekilerin cebine tıkılan üç beş kuruşla yırttılar... Bugün, yeni nesil kalkıp ne olduğunu bilmeden, alışkanlıkların
a ve bu ucubik klavyenin her yanı sarmış olmasına güvenerek “Q Türkçe“ diye gözü kapalı savunuyor...
Bilmiyorlar ki Türkçe karakterler olsa da klavye hala ingilizce... Evet İngilizce. Zira “Türkçe“ dedikleri Q klavyede, orijinal İngilizce harf yerleşimi olduğu gibi korunuyor, sadece bazı noktalama işaretlerine denk gelen yerlere Türkçeye özgü karakterler gelişigüzel serpiştirilmiş durumda...
Şimdi bir karar alınarak, temeli 1955'lerde atılıp 1979'da bilgisayarları da kapsayan düzenlemeyle “Zorunlu Standart” olan F Klavye şartı bilgisayar ithalatında ve gümrük mevzuatında uygulanmaya başlasa;
Senelerdir elin üreticileri ve kendi açıkgöz tüccarları tarafından kendilerine Q klavye dayatıldığının farkına varamamış bu nesil, kalkıp “bu bir dayatmadır“ diye karşı çıkar “haklar, özgürlükler“ diye nara atmaya başlar.
Kendilerine bunu söylersiniz inanmazlar.
Oysa emin olmak için yapılması gereken çok basittir;
Bir bilgisayar mağazasına gidip F klavyeli PC desktop/laptop istemek... Ancak bunu yaparlarsa, böyle bir üretimin olmadığını, klavyedeki tuşların sökülüp yerlerinin değiştirilerek kendilerine verildiğini gördüklerinde aslında kimin neyi, nasıl dayattığını farkedebilecekl
er.
Çünkü
“Benim dilim Türkçe. Benim ülkemde Q klavye opsiyonel olarak sunulmalı; benim dilime uygun olan F klavye değil” diyecek bilgi ve bilince sahip değildirler.
Çok geç olmadan “F Klavye“ standardı / şartı / zorunluluğu
(artık her ne ise) kesin ve net bir şekilde yürürlüğe girmeli ve titizlikle uygulamaya konmalıdır.
Zira, üzerine Windows kurulabilir hale geldiğinden beri ülkemizdeki PC kullanıcılarını
n işletim sistemi korkularını üzerinden attı ilgi odağı olmaya başladı... Macintosh'a terfi etmeye başlayan bu kullanıcıların ucubik klavye talepleri, F klavye olarak üretilen / gelen yegane bilgisayar kalemizi de düşürmek üzere...
Bknz: Unibody MacBook ve MacBook Pro'larda Q klavye standartlaşmaya başladı... Hatta Q klavyeli modeller stoklarda mevcutken, F klavye için beklemek durumunda kalınabiliyor..
.